Luchtvaart Strafrecht & Just Culture

Zonder zorgen de lucht in

Een kleine fout of onoplettendheid heeft vaak grote gevolgen. Dat geldt zeker voor de luchtvaartsector. Het bewijs: elke dag gebeuren er wereldwijd duizenden incidenten en ongevallen op luchthavens en in vliegtuigen. Maar wie is er verantwoordelijk? Dat is de vraag die gerechtelijke autoriteiten en slachtoffers dan telkens stellen.

Toch is het niet de bedoeling om als luchtverkeersleider, piloot of stewardess elke dag met de schrik om het hart te gaan werken. Om daarvoor te zorgen, voerde de luchtvaartsector Just Culture in. Onopzettelijke fouten en eerlijke vergissingen die nu eenmaal bij de job horen, blijven in handen van de bevoegde veiligheidsdiensten. Alleen fouten die het gevolg zijn van onaanvaardbaar of onverantwoordelijk gedrag krijgen een gerechtelijk staartje. Onder meer de EU nam Just Culture al in zijn wetgeving op.

Beslissen de veiligheidsdiensten en gerechtelijke autoriteiten dat een van uw medewerkers toch een strafbaar feit pleegde? Dan staat Flieger Law Office aan uw zijde. De (inter)nationale luchtvaartwetgeving kent voor ons geen geheimen. En wanneer de luchtvaartautoriteiten u als passagier vervolgen omdat u bijvoorbeeld rookte, drugs gebruikte of de instructies van de bemanning niet opvolgde? Ook dan staat u sterk met de specialisten van Flieger Law Office.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.